Veelgestelde vragen over de vaccinatie

 • Waarom moet ik mij laten vaccineren?
Pas als 70% van de bevolking zich laat vaccineren ontstaat groepsimmuniteit. Met andere woorden: hoe meer mensen een spuitje laten zetten, hoe minder kans het coronavirus krijgt om zich te verspreiden. Als we ons met z’n allen laten vaccineren, kunnen de maatregelen sneller versoepelen en kan het gewone leven sneller hernemen. 

 • Ben ik verplicht om mij te laten vaccineren?
Nee, je bent niet verplicht je te laten vaccineren. Het is wel heel erg aangeraden. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller groepsimmuniteit ontstaat. Op die manier verslaan we allen samen het virus.

 • Welk vaccin krijg ik?
België heeft vijf verschillende vaccins gekocht. Genoeg om iedereen te laten vaccineren. Momenteel zijn nog niet alle vijf vaccins goedgekeurd voor gebruik in Europa. Welk vaccin je krijgt, zal dus afhangen van wanneer je gevaccineerd wordt en welke vaccins er op dat moment beschikbaar zijn. Wat vaststaat is dat ze alle vijf even veilig zijn en je goed beschermen tegen het coronavirus.
 
Je kan dus niet kiezen welk vaccin je krijgt. De vaccins zullen aangeboden worden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.  Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden. 

 • Is een coronavaccin veilig?
Je laten vaccineren is helemaal veilig. De vaccins zijn vakkundig gemaakt door specialisten en werden uitvoerig getest voor ze goedgekeurd werden. Ook op ouderen en kwetsbaren. Enkel als een vaccin van goede kwaliteit, veilig en werkzaam is, mag het op de markt komen.
 
 • Wanneer krijg ik mijn vaccin?
Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Gemeentes hebben geen inspraak in de volgorde.

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Die wordt verstuurd door Vlaanderen, ook hierin komen de gemeentes niet tussen.
 
Meer info over de volgorde van het vaccineren vind je hier
 
 

 • Hoe weet ik wanneer het mijn beurt is?
Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren.
De uitnodiging wordt verstuurd door Vlaanderen, hierin komen de gemeentes niet tussen.
 
 • Ik werk in de zorgsector, krijg ik voorrang?
Zorgprofessionals komen prioritair aan de beurt voor vaccinatie in één van de vaccinatiecentra. Er is veel aandacht besteed aan de selectie van de beroepsgroepen en aan het opstellen van de namenlijst per beroepsgroep, maar toch kan het nog voorkomen dat mensen onterecht op de lijsten ontbreken. Dit kan je zelf nagaan via de 'sta ik op de lijst'-tool die je hier kan raadplegen. Op deze webpagina scroll je naar beneden tot het hoofdstuk 'namenlijst'. Daar vind je de link naar de tool alsook de uitleg (met stappenplan) van wat je moeten ondernemen als je, ten onrechte, niet op de lijst staat.

 • Waar word ik gevaccineerd?
Binnenkort kunnen alle inwoners van onze gemeente in Gooik terecht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.
Als locatie werd gekozen voor het sportcentrum Koornmolen (Processiestraat 15, 1755 Gooik).

Voor de eerstelijnszone Pajottenland werd in onderling overleg tussen alle 8 gemeenten (Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) unaniem beslist om twee vaccinatiecentra te openen. Het geografische aspect en de mobiliteitsproblematiek in het Pajottenland gaven hierin de doorslag. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren en daarom is het belangrijk dat de afstand voor elke inwoner in de hele zone zo gelijk mogelijk verdeeld is.

De gemeenten hebben 10 voorstellen naar de zorgraad van de eerstelijnszone gedaan rond geschikte locaties en hieruit waren zij het zeer snel eens dat het sportcentrum De Koornmolen te Gooik en het bedrijfsgebouw van Nv Royer te Dilbeek de plaatsen zijn die het best voldoen aan de gestelde voorwaarden van de Vlaamse en federale overheid. De inwoners van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal kunnen terecht in het sportcentrum Koornmolen (Processiestraat 15, 1755 Gooik). De inwoners van Ternat en Dilbeek kunnen terecht in het bedrijfsgebouw van NV Royer (Stationsstraat 309, 1700 Dilbeek). Beide locaties beschikken over goede parkeermogelijkheid en kunnen via het openbaar vervoer bereikt worden. Er wordt verder onderzocht hoe minder mobiele mensen geholpen kunnen worden om de centra te bereiken.

Alle gemeenten zetten samen hun schouders onder deze enorme operatie. Zowel qua inrichting, bewaking, onderhoud, ICT, maar ook voor vervoer van minder mobiele mensen enz. zullen alle deelnemende gemeenten nauw samenwerken.
 
  • Ik woon in Galmaarden, maar ik sta ergens anders gedomicilieerd, ga ik dan ook naar vaccinatiecentrum Koornmolen? Je krijgt de uitnodiging op basis van de domicilieadres. Je moet je dus laten vaccineren in de gemeente waar je gedomicilieerd bent. Is dat Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik of Roosdaal dan kan je terecht in het vaccinatiecentrum Koornmolen.
 
 • Hoe verloopt de vaccinatie?
In het Vaccinatiecentrum Koornmolen zijn meerdere vaccinatielijnen. Elke vaccinatielijn is goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige/arts je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje onder toezicht rusten in de wachtruimte.

 • Waarom is er maar 1 vaccinatiecentrum voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal? 
Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal behoren tot de Eerstelijnszone Pajottenland. De Eerstelijnszones kregen de opdracht van de Vlaamse overheid om de inrichting van de vaccinatiecentra voor de hele zone te bekijken. In overleg met alle zes de gemeentes werd gekozen voor Sportcentrum Koornmolen. Deze locatie voldoet aan de vereisten voor de inrichting en ligt bovendien centraal in de zone, is goed bereikbaar en heeft een grote parking.
 
 • Een ander vaccinatiecentrum is voor mij beter bereikbaar. Mag ik me daar laten vaccineren?
Dat mag niet. Er is een vaccinatiecentrum per 70.000 inwoners. Om aan die aantallen te komen werden binnen de eerstelijnszones (in ons geval ELZ Pajottenland) verschillende gemeentes aan een centrum toegewezen. 

 • Wat als ik niet in het vaccinatiecentrum geraak?
De bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum voor zoveel mogelijk inwoners is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt momenteel nog volop werk gemaakt van maatregelen zodat iedereen zo vlot mogelijk naar Vaccinatiecentrum Koornmolen geraakt. Meer info hierover volgt.
 
 • Ik ben slecht te been, wat nu?
Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag één begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang.

Lukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen. Wie daarvoor in aanmerking komt of hoe dat zal verlopen, is nog niet bekend. We wachten daarvoor op instructies van medische experten. 
 
 • Ik heb een andere vraag...
Misschien vind je een antwoord tussen de veelgestelde vragen op de website van laatjevaccineren.be.
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]