In de Hernestraat te Tollembeek staat het Bronzen Urbanusbeeld dat op 8 april 2000 ingehuldigd werd. Het werd opgericht ter ere van komiek en artiest Urbanus, die al jaren in Tollembeek woont. Het beeld werd ontworpen door Urbanus zelf. Beeldhouwer Koenraad Tinel, woonachtig in het naburige Vollezele en goede vriend van Urbanus, verleende zijn technische medewerking aan de realisatie van het Urbanusbeeld, dat hij driedimensionaal uitvoerde naar het ontwerp van Urbain. Het standbeeld weegt 400 kg en werd gegoten in de kunstgieterij Van Geert te Aalst. Het beeld moest iets ludieks worden, iets waar kinderen (en volwassenen) aan kunnen draaien.
Naast een kwajongensachtige Urbanus met groot hoofd en uitpuilende ogen in bermuda broek, zien wij ook de mannelijke bromvlieg Amedee en de 2-delige hond Nabuco Donosor. Voor Amedee voorzag Tinel een kindvriendelijke truuk: wie aan een hendel draait, laat de bromvlieg in zijn lucifersdoosje dansen.
Op vraag van Michel Matthijs, secretaris van de heemkundige kring HOLVEO, waren Urbanus en Tinel bereid twee heemkundige elementen in het beeld te integreren. Zo werden de spotnaam van de Tollembekenaren, Hanezoekers en de kaatshandschoen met kaatsbal in verwerkt. De legende zit verscholen in de sokkel aan de achterkant van het Urbanusbeeld. Wie aan een hendel, in de vorm van een kaatshandschoen met daarin een kaatsbal, trekt, ziet de verloren gewaande kerktorenhaan in een nis te voorschijn komen.
Laatst aangepast op: 24-11-2023 om 10:31