Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee.
Enkele tips:
- Ga nooit naar de winkel met honger.
- Maak een maaltijdplanning en boodschappenlijstje.
- Kijk eerst wat je nog hebt liggen in de koelkast en voorraadkasten: vermijd dubbele aankopen als je weet dat je ze thuis toch niet opkrijgt.
- Laat je niet vangen door grote, goedkope verpakkingen.
- Koop in bulk zodat je je porties zelf kan bepalen.
- Kook met restjes.
- Vries brood in sneetjes in en haal telkens het aantal sneetjes uit dat je nodig hebt.
- Van broodrestjes kan je heerlijke dingen maken: croutons, paneermeel, broodpudding, wentelteefjes.
- Gebruik restjes groenten in soep of in een slaatje.
- Teveel kaas? Rasp ze en vries ze in, maak kaassaus.
Ken je het verschil tussen Ten Minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT)?
- THT: datum overschreden? Het product blijft in de meeste gevallen perfect eetbaar, maar de kwaliteit (geur, kleur, smaak) kan achteruitgaan. Ongeopende producten zoals pasta, koeken, conserven,…blijven maanden tot jaren na het overschrijden van hun houdbaarheidsdatum goed.
- TGT: datum overschreden? Eet het niet meer op. Er is een risico op bacteriegroei die schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid. Staat meestal op producten die je slechts kort kan bewaren: vlees; vis, voorgesneden groenten, verse maaltijden en verse vruchtensappen
Laatst aangepast op: 09-01-2024 om 12:33