Tijgermug

Hoe ziet de tijgermug eruit ?

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is, en zeker niet groter dan 9 millimeter. Ze is kleiner dan de gewone huismug. Je kan de tijgermug herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar achterpoten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.

Is de tijgermug gevaarlijk ?

De tijgermug kan verschillende virussen overdragen die ziekten zoals dengue, chikungunya en zikakoorts veroorzaken. Op dit moment vormt de tijgermug geen gevaar. Ze kan wel veel overlast veroorzaken doordat ze overdag bijt. Echter, we moeten voorkomen dat deze steekmug zich hier vestigt en overwintert, zodat we lokale uitbraken van dengue, chikungunya en zikakoorts in de toekomst vermijden.

Wat kan je doen tegen de tijgermug ?

De tijgermug is goed aangepast aan de stedelijke omgeving. Ze legt haar eitjes in voorwerpen met stilstaand water in de tuin of op het terras. Vermijd daarom stilstaand water:

  • Giet stilstaand water dat je niet gebruikt weg.
  • Ververs het water voor vogels en huisdieren elke 5 dagen.
  • Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak, of draai ze om.
  • Dek regenwatertonnen af met muggengaas.
  • Ververs het water in schaaltjes onder bloempotten elke 5 dagen.
  • Span zeilen op zodat er geen water op blijft staan.
  • Kuis dakgoten uit zodat er geen water in blijft staan.

Vijvers, zwembaden of grotere volumes stilstaand water zijn geen ideale broedplaatsen voor de tijgermug en vormen dus geen probleem.

Wat moet ik doen als ik een tijgermug zie ?

Neem een foto en maak een melding via www.MuggenSurveillance.be of de gelijknamige app (android en iOS).

Komt de tijgermug al voor in België?

De tijgermug werd in de afgelopen 10 jaar al meermaals geïntroduceerd in België via bedrijven die tweedehands autobanden of lucky bamboo invoeren, of via auto- en vrachtverkeer uit landen waar de tijgermug al gevestigd is. Er was echter geen bewijs dat ze de winter overleefden. Sinds de start van de surveillance door burgers in 2022, zijn er via MuggenSurveillance op verschillende locaties (zoals in woonwijken) tijgermuggen gemeld. Op twee plaatsen hebben we kunnen vaststellen dat de tijgermug de winter heeft overleefd, wat een belangrijke stap is in de richting van de vestiging van de tijgermug in ons land. 

Laatst aangepast op: 05-07-2024 om 10:48