Rook- en CO-melders

Bij een gemiddelde woningbrand heb je na het ontstaan van de brand maximaal drie minuten de tijd om te vluchten. Elke seconde telt. Het is dus belangrijk dat je de brand zo snel mogelijk ontdekt. Een rookmelder zorgt hiervoor.
 
Hittemelders zijn een onmisbaar hulpmiddel om tijdig brand op te merken. Je plaatst hittemelders daar waar een rookmelder niet optimaal zou functioneren. Dat is voornamelijk in ruimtes waar (water)dampen en veel stof aanwezig kunnen zijn, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer en garage. Een hittemelder waarschuwt als een bepaalde temperatuur overschreden wordt, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt voor een beginnende brand.

CO (koolstofmonoxide) is een giftig gas, dat ontstaat door verbranding. Je ziet het niet en ruikt het niet.
CO kan komen uit toestellen die niet goed werken, zoals de kachel, de ketel van de centrale verwarming, de boiler voor warm water, de schouw, of als er onvoldoende verluchting is in de kamer. Naast zorgen voor een goede verluchting en regelmatig nazicht van je toestellen, kan je een CO-melder laten plaatsen die je op tijd waarschuwt voor CO-vergiftiging. 

65-plussers van de gemeente Galmaarden kunnen dergelijke CE-goedgekeurde melders tegen kostprijs aankopen in het gemeentehuis en gratis in hun woning laten plaatsen door onze klusjesdienst.
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]