Meldpunt ratten

Ratten veroorzaken materiële schade en natuurschade en kunnen ziektes verspreiden. Reden genoeg dus om ratten op een ecologisch verantwoorde en professionele manier te bestrijden.
Iedereen die een terrein of gebouw bezit, huurt of gebruikt, moet maatregelen nemen om ratten te vermijden en bestrijden.
Dit houdt in dat verschillende instanties of personen een rol spelen in de bestrijding van ongedierte zoals ratten.

Op privéterrein en in de woning?

De eigenaar of huurder zelf is verantwoordelijk voor ongediertebestrijding. Ook hier is het motto: beter voorkomen dan genezen. In de brochure 'Rattenbestrijding in Vlaams-Brabant' vind je tips over hoe je je woning en tuin minder interessant kunt maken voor ratten. Als je dan toch moet overgaan tot de bestrijding van ratten met gif of vallen, respecteer dan zeker altijd de veiligheidsvoorschriften. Eventueel vraag je advies aan een professionele verdelgingsfirma.
Vanaf 1 juli 2020 verdeelt het lokaal bestuur niet langer het 'gratis' rattengif met zeer lage toxische dosis. Uit ervaring blijkt namelijk dat de toxische waarde te laag is om doeltreffend te zijn en dat ratten resistent worden aan één bepaalde toxische stof.

Langs waterlopen of op openbaar domein?

Verschillende waterbeheerders hebben een opdracht tot bestrijding van ratten: de Vlaamse overheid, de provincie en het lokaal bestuur. 
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bestrijdt drie soorten ratten langs waterlopen (in Galmaarden: De Mark) en aanpalende wegen: de bruine rat, de muskusrat en de beverrat.
De provincie bestrijdt de bruine en zwarte rat langs de waterlopen van tweede categorie (middelgrote waterlopen).
Het lokaal bestuur is verantwoordelijk voor de overige kleinere waterlopen (grachten) en het openbaar domein in het algemeen.

Meldpunt

Bezorgen ratten overlast en bevinden die zich op het openbaar domein?
Meld dit dan onderaan via het meldpunt. Jouw melding wordt geregistreerd, geëvalueerd en waar nodig en mogelijk zorgen de gemeentelijke diensten ofwel in eigen beheer of met de ondersteuning van een deskundige firma voor een gepaste bestrijding.

MELD HET HIER

Hoe ratten bestrijden?

Heb je last van ongedierte in jouw huis of tuin? Grijp dan niet onmiddellijk naar chemische bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn vaak schadelijk voor jouw gezondheid en de omgeving. Meer informatie vind je op de website van Vlaanderen

Hier kan je de beslissingsboom gebruiken als hulp om de juiste en diervriendelijke bestrijding te kiezen.

Het eerste punt in de bestrijding van ratten is preventie:

  • Verwijder etensresten
  • Verwijder beschutting en de nestelgelegenheden
  • Maak openingen dicht
  • Ultrasoon geluid/geuren: hier is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit werkt.
     

Blijf je nadien nog last hebben van ratten, dan kan je ze bestrijden:

  • Je kan de hulp inschakelen van een erkende rattenvanger, die je helpt en tips geeft voor in de toekomst.
  • Er zijn diervriendelijke manieren om ratten te vangen. De meest diervriendelijke manier is met klemmen met een hoge klemkracht.
  • Daarnaast bestaan er ook elektrische vangkooien.
  • Vergif raden we af. De meeste ratten zijn er immuun tegen EN het gevaar bestaat dat dieren die dode ratten opeten (zoals bijvoorbeeld uilen) zelf vergiftigd raken.
Laatst aangepast op: 11-04-2023 om 10:03