Over Galmaarden

De gemeente Galmaarden is sinds de gemeentelijke fusies van 1976 samengesteld uit drie deelgemeenten: Galmaarden, Tollembeek en Vollezele.
 
Galmaarden ligt in de zuidwestelijke hoek van de provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van de regio Pajottenland. Onze buurgemeenten zijn Geraardsbergen en Ninove in Oost-Vlaanderen en Gooik, Herne en Bever in Vlaams-Brabant. Bovendien ligt Galmaarden op een boogscheut van de taalgrens, nabij de provincies Henegouwen en Waals-Brabant.
 
Galmaarden is een groene, landelijke gemeente en maakt omwille van dat rustige karakter deel uit van het Stiltegebied Dender-Mark, destijds een primeur voor Vlaanderen. Langs enkele wandelingen en fietstochten kan je zelf naar de stilte komen luisteren. 
 
De oppervlakte van de fusiegemeente Galmaarden bedraagt 3 495 ha (Galmaarden: 1 161 ha, Tollembeek: 1 362 ha, Vollezele: 972 ha). In 2019 telt Galmaarden om en bij de 8.848 inwoners. Het blijft daarmee een ‘kleine gemeente',  ver onder het Vlaamse gemiddelde van ongeveer 20.000 inwoners. De bevolkingsaangroei verloopt geleidelijk en evenredig gespreid over de verschillende deelgemeenten.
 
Hoewel onze gemeente een uitgesproken agrarische gemeente is (ongeveer 80% van het grondgebruik), is slechts 2% van de bevolking in de landbouwsector tewerkgesteld.
Door de zeer lage binnengemeentelijke tewerkstellingscoëfficiënt tellen wij onder onze inwoners veel pendelaars: van onze tewerkgestelde bevolking werkt er nagenoeg 90% buiten de gemeente.
 
Galmaarden heeft een vlotte verbinding met Brussel. Op de spoorweglijn Geraardsbergen-Brussel bevinden zich twee haltes op het gemeentelijk grondgebied: Galmaarden en Tollembeek.
 
Vermeldenswaard is nog het sterk uitgebouwde lokaal basisonderwijs in onze gemeente (900 leerlingen) en het zeer warme en uitgebreide verenigingsleven.
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]