Zorg dat jouw huisnummer goed zichtbaar is.

Als elke seconde telt... kan jouw huisnummer het verschil maken. Zorg ervoor dat hulpdiensten in noodsituaties niet onnodig tijd moeten verspillen met het zoeken naar het juiste huisnummer. Zeker nu het 's morgens langer en 's avonds vroeger donker is, worden hulpdiensten weer geconfronteerd met slecht zichtbare huisnummers. Erger nog, op sommige plaatsen is er gewoonweg helemaal geen huisnummer.

Zorg ervoor dat het huisnummer(bordje) tegen de gevel van je woning of aan je brievenbus, voldoende groot en zichtbaar is. Breng eventueel verlichting aan, als dat de zicht- of leesbaarheid van het huisnummer kan bevorderen.

Een goed zichtbaar huisnummer kan niet alleen het verschil maken wanneer je dringend politie, ziekenwagen of brandweer nodig hebt. Het is trouwens ook wettelijk verplicht!

Enkele tips van de politie:
  • Een verlicht huisnummer aanbrengen dat bovendien kleurcontrasten heeft, bv. zwarte letters op een witte achtergrond. Grote huisnummers zijn uiteraard altijd duidelijk.
  • Indien je weet dat je op een moeilijk te bereiken locatie woont, meld dit dan tijdens je oproep naar het noodnummer 101. Het snel ter plaatse zijn op de interventieplaats is van essentieel belang.
  • Maak de oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten.
  • Steek 's nachts de buitenverlichting aan, laat bij een noodsituatie de hulpdiensten opwachten door een familielid of een buur.

Waar moet je het huisnummer ophangen?
  • Een apart huisnummer moet zichtbaar aangebracht worden naast elke deur of in-/uitgang naar de openbare weg toe van ieder gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden, tenzij het een tweede uitgang betreft en de eerste uitgang al genummerd is.
  • Ook gebouwen bestemd voor administratief, commercieel en industrieel gebruik moeten worden voorzien van een huisnummer, zelfs indien ze geen woning bevatten.
  • Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, dient aan de hoofdtoegang van het terrein, een duidelijk zichtbaar huisnummer te worden aangebracht.
  • Op plaatsen waar de gevel van een woning of gebouw niet aan de openbare weg paalt, is het raadzaam om het huisnummer op de postbus te herhalen.
  • Als het huisnummer niet leesbaar is van op de plaats waar de brievenbus zich bevindt, dient het huisnummer duidelijk leesbaar vermeld te worden op of in de buurt van de brievenbus. Indien aan één huisnummer meerdere busnummers zijn toegekend, moeten de busnummers duidelijk zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of nabij de overeenkomstige brievenbus.

Controleer vandaag nog of jouw huisnummer duidelijk lees- en zichtbaar is van op de openbare weg? Ga ook even na of dit 's nachts ook het geval is.

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]