Steenmarter op bezoek?

De steenmarter komt in België vandaag veel meer voor dan vroeger, waardoor hij alsmaar vaker in de buurt van mensen vertoeft. De dieren zijn erg schattig maar kunnen ook schade veroorzaken in je huis, tuin of auto. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om die schade te voorkomen.
Marters zijn ook nuttige roofdieren die vooral jagen op muizen en ratten. Zo houden ze een ratten- of muizenplaag in bedwang.

Hoe bescherm ik mijn kleinvee?
Soms staan ook kippen, duiven, eenden of konijnen op het menu van de steenmarter. Ons kleinvee kunnen we enkel beschermen door de dieren 's nachts in een degelijk en goed afgesloten hok onder te brengen. Wanneer je jouw kippen 's avonds voedert in plaats van 's ochtends, kan je hen gemakkelijk in het hok lokken. 

Een steenmarter in huis, wat nu?
Wanneer steenmarters jouw zolder of vals plafond als woonplaats hebben uitgekozen, kan dat voor overlast zorgen. De dieren maken vooral 's nachts lawaai. Bovendien kunnen ze de isolatie vernielen of dode prooien meenemen op zolder. De marter vangen lijkt logisch maar heeft geen zin. Het zijn territoriale dieren en een vrijgekomen territorium wordt onmiddellijk ingenomen door een soortgenoot. Vangen lost het probleem dus niet op. Er zijn echter diverse anti-marterproducten te verkrijgen bij het Natuurhulpcentrum. Die werken op basis van geur of geluid. Op die manier kan het marterprobleem op een diervriendelijke en duurzame wijze opgelost worden.

Auto als schuilplaats
Steenmarters kruipen ook wel eens in auto's om zich tijdelijk te verschuilen. Af en toe zetten ze ook hun tanden in autokabels. Dat kan je vermijden door ervoor te zorgen dat steenmarters geen toegang krijgen tot je auto. Plaats je auto indien mogelijk in een afgesloten garage. 

Meer info:
Meer info vind je op de website www.steenmarter.be of in deze brochure

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]