Opgepast voor cybercriminaliteit

De aanpak van computercriminaliteit is een prioriteit binnen de werking van de politiezone Pajottenland.
De focus ligt hierbij in eerste instantie op het voorkomen van dergelijke feiten, daarom geven ze jou alvast een aantal nuttige tips mee.

Opgepast voor Corona-cybercrime!
Internetoplichters zijn creatief en spelen graag in op de actualiteit. Zo heeft ook de coronapandemie geleid tot een toename van cybercriminaliteit. 
Wees je ervan bewust dat niet alles wat je leest over het coronavirus de waarheid is. Informeer je op een goede manier. Het officiële informatiekanaal over het COVID-19 virus is https://www.info-coronavirus.be/. Hier wordt alle relevante informatie gebundeld. Berichten die worden verspreid via sociale media zoals Facebook of WhatsApp, bekijk je best met een kritische blik. Zeker wanneer deze berichten links bevatten naar andere websites, vragen wij jou om extra waakzaam te zijn. Wij raden je aan om hier zeker niet op door te klikken. Heb je hier per ongeluk toch op geklikt en wordt jou gevraagd om persoonlijke gegevens door te geven? Ga hier dan nooit op in! Ook het uitvoeren van een virusscan nadien is aanbevolen. 
Momenteel circuleren er e-mails met daarin bijlagen of links waarin te lezen zou zijn wie in jouw buurt besmet is met het COVID-19 virus. Deze mails kunnen herkenbare bestanden zoals een Excel-werkblad bevatten. Dit zijn echter onveilige bestanden, zodanig geprogrammeerd dat ze jouw computer volledig kunnen blokkeren van zodra je ze opent. Wij raden jou dan ook aan om dergelijke e-mails niet te openen, maar onmiddellijk te verwijderen.

Fraudeleuze mails omtrent belastingaangifte
Nog tot uiterlijk 16 juli (mandatarissen tot en met 22 oktober) heb je de tijd om jouw belastingaangifte in te vullen. Deze periode blijkt ook voor oplichters het ideale moment om op zoek te gaan naar potentiële slachtoffers. Zij versturen e-mailberichten, gelijkaardig aan jouw belastingaangifte. Op die manier trachten zij om persoonlijke informatie van jou te bemachtigen. Ga hier nooit op in. Wanneer je twijfelt of je de correcte mail en link hebt aangeklikt, sluit deze dan onmiddellijk af en surf rechtstreeks naar de site van FOD financiën: https://financien.belgium.be/nl. Op die manier ben je zeker dat je niet werd omgeleid naar een foutieve website.

Meer info?
Wens je nog meer info over criminaliteit op het internet, surf dan zeker eens naar de website van de politiezone Pajottenland: https://www.politie.be/5405/vragen/criminaliteit-op-internet. Hier kan je steeds de meest actuele informatie raadplegen.
Ben je zelf het slachtoffer geworden van cybercrime? Doe dan zeker aangifte. Wij raden jou ook aan om vooraf de info op onze website eens goed door te nemen. Op die manier weet jij welke informatie en documenten voor ons van belang zijn en kunnen wij jouw dossier nog beter behandelen.


 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]