Galmaarden krijgt intergemeentelijk skatepark

 
De vraag om een skatepark leeft al langer bij de jongeren van Galmaarden, Bever en Herne. De lokale besturen slaan daarom de handen in elkaar voor de aanleg van een intergemeentelijk skatepark. In totaal zal hiervoor een budget van 114.000 euro voorzien worden. Hiervan wordt 57.000 euro voorzien door Galmaarden, 43.000 euro door Herne en 14.000 euro door Bever. Het skatepark komt op het sportcomplex van Tollembeek.  

Participatietraject
Voor een nieuw skatepark heb je een groep geëngageerde skaters en jongeren nodig die je kunnen vertellen wat ze graag willen. Het park moet inspelen op de noden en verwachtingen van de toekomstige gebruikers. Hun input en kennis is dan ook cruciaal voor de aanleg. Daarom werd een participatieproject opgestart. De bedoeling is om de jongeren als partner te betrekken bij het voortraject (ontwikkeling van het skateterrein) en bij de ingebruikname zelf. Je bouwt op deze manier immers een duurzame samenwerking uit die onmisbaar is voor het beheer van het skatepark. 
In eerste instantie konden skaters, steppers, bladers en bikers hun input bezorgen via een online bevraging. 
De bevraging loopt nog tot en met 31 december 2021. Via deze vragenlijst kunnen geïnteresseerden zich ook opgeven om actief te participeren aan de realisatie van het skatepark.

Resultaten online bevraging
Op 2 december ontvingen we reeds 83 ingevulde vragenlijsten. Ongeveer de helft van deze respondenten wenst actief betrokken te worden bij het traject.

Wie vulde de vragenlijst in?
De grootste groep respondenten komt uit de leeftijdscategorie 12-18 jaar (57%). De jongste respondent is 6 jaar oud, de oudste 55 jaar. Skaten is de meest beoefende sport onder de respondenten (81%), gevolgd door steppen en inline skaten (elk 12%).
 
Welke elementen een plaats zullen krijgen in het skatepark zal – van zodra de coronamaatregelen het toelaten – het onderwerp vormen van een fysiek inspraakmoment met geïnteresseerde (oud-)skaters, -steppers, -bladers en -bikers. De respondenten deden alvast heel wat suggesties. De input uit de participatiemomenten zal gebruikt worden om een basisontwerp op te maken van het skatepark.

Wat willen de respondenten alvast NIET op het skatepark?
  • Te grote, te hoge elementen waardoor het skatepark enkel naar gevorderden gericht is (n = 11)
  • Een slechte ondergrond (oneffenheden, spleten, asfalt, te dikke coping,…) (n = 9)
  • Slechte positie van elementen (te dicht op elkaar, geen aanloop, elementen niet verbonden, goofy/regular, langwerpig skatepark, onnodige obstakels, te grote open vlakte, te veel transition,…) (n = 9)
  • Afzonderlijke, niet ingebouwde (houten) toestellen (n = 7)
Wat zou het skatepark uniek maken?
  • Bekleden met kunstgraffiti – veel kleuren (n = 14)
  • Aandacht voor de omgeving (goed onderhouden, geen zwerfvuil, skatevriendelijk, veilig, zitruimte, in combinatie met speelgelegenheid voor jongere kinderen, drinkkraantje, schaduw, vuilbakken,…) (n = 12)
  • Skatepark waar iedereen welkom is en met voldoende variatie (beginner-gevorderde, groot-klein, skater-stepper-inliner-bmx) (n = 11)

Het zal de omwonenden en gebruikers van het sportcomplex alvast geruststellen dat ook de skaters, steppers, bladers en bikers aandacht willen schenken aan een veilige en goed onderhouden omgeving. Het is duidelijk dat er veel aandacht nodig zal zijn voor de noden en behoeften van de diverse doelgroepen (beginner vs gevorderde, skater vs stepper vs …) zodat deze elkaar zo min mogelijk hinderen en iedereen zich welkom voelt.

Goede voorbeelden van skateparken volgens de respondenten zijn o.a. Geraardsbergen, Halle en Lennik.

Infomoment voor buurtbewoners
De omwonenden en gebruikers van het sportcomplex Tollembeek zullen uitgenodigd worden op een infomoment. De uitnodiging was klaar om te versturen maar helaas gooide corona alweer roet in het eten. Ook dit infomoment organiseren we van zodra de coronamaatregelen het toelaten.
 

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]