Energiepremies en fiscale voordelen: ook in 2020 kan je er volop van genieten

In Vlaanderen worden in 2020 diverse stimuli gegeven voor energiebesparende maatregelen in zowel een bestaande woning als in een nieuwbouwwoning. 

Het pakket energiepremies wordt toegekend en uitbetaald door de netbeheerder Fluvius. De nadruk ligt op isolatiemaatregelen in bestaande woningen en op investeringen in groene energie. Wie grondig renoveert en minstens 3 energiebesparende investeringen uitvoert, kan genieten van de totaalrenovatiebonus, bovenop de gewone premies.

Bij een E-peil voor nieuwbouw van maximaal E30 krijg je automatisch een korting van 50% op de onroerende voorheffing en dit gedurende 5 jaar. Bij een E-peil van maximaal E20 bedraagt de korting 100% op de onroerende voorheffing, eveneens gedurende 5 jaar.
Voor ingrijpende energetische renovaties werd er eveneens een korting op de onroerende voorheffing ingevoerd bij een E-peil van maximaal E60 (5 jaar – 100% korting). En wie een enige gezinswoning aankoopt, kan 1% korting krijgen op zijn registratierechten als je van plan bent om een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren binnen een periode van 5 jaar.
Meer info over alle energiepremies en fiscale voordelen: www.energiesparen.be/subsidies
 

In Vlaanderen zijn er 19 energiehuizen actief. Iedereen kan er terecht met al z'n vragen over de renovatie van z'n woning, energiepremies en het veranderen van energieleverancier. Beschermde afnemers kunnen er een energielening afsluiten aan 0% rentevoet (JKP 0%). Je kan tot 15.000 euro renteloos lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 10 jaar.
Meer info over de energielening en de verschillende energiehuizen: www.mijnenergiehuis.be
 

Begin 2019 werd het vernieuwde EPC gelanceerd. Je hebt een EPC nodig als je jouw woning gaat verkopen of verhuren. Op het nieuwe EPC wordt een label toegevoegd, gaande van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend). Door het label toe te voegen, zal de potentiële koper of huurder nog sneller de energieprestatie van de woning of het appartement kunnen inschatten en zal hij deze gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.
  • Vanaf 1 januari 2020 zullen ook kleine niet-residentiële gebouwen (kantoor, winkel, horeca zaak, medische praktijk …)  over een EPC moeten beschikken als ze te koop of te huur worden aangeboden.
  • Vanaf 2022 moet er ook een EPC beschikbaar zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten.
 

 Raadpleeg hier de infobrochure. Hierin vind je een overzicht van de energiepremies en de leningen die in 2020 gelden als je energiebesparende maatregelen uitvoert: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp, totaalrenovatiebonus, collectieve renovatieprojecten ...
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]