Het museum is gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Vollezele en is een algemeen erkende waarde geworden als cultureel erfgoed. Het trekt jaarlijks vele honderden bezoekers.
Het Brillantbeeld
De geschiedenis van het Belgisch Trekpaard is zeer boeiend, in het bijzonder voor de gemeente Vollezele. Het Belgisch Trekpaard wordt wel eens het levend cultureel erfgoed van België genoemd. Zeer terecht heeft het daarom op zaterdag 12 augustus 2000 zijn standbeeld gekregen op het Oudstrijdersplein te Vollezele. Ron Deblaere uit Lichtervelde is de kunstenaar die Brillant in brons heeft vereeuwigd. Het is een geschenk aan Vollezele van de firma Beaulieu uit Wielsbeke.
Het was Remi Van Der Schueren die met zijn legendarische hengst Brillant, in de jaren 1870 - 1885 onoverwinnelijk op tal van internationale prijskampen, Vollezele en België op de wereldkaart plaatste.
Men kwam van Noord-Amerika tot Argentinië en Rusland naar Vollezele om hengsten te kopen. Vollezele werd alzo beroemd.
Er waren vier belangrijke stoeterijen:
- Remi Van Der Schueren, hengstenfokker op de oude boerderij te Fonteyne gelegen in de Repingestraat, ligt aan de basis van het Belgisch Trekpaard en van Vollezele als paardendorp. De fokkerij kreeg later de naam Haras de Vollezele.
- Alfred en Arthur Van Der Schueren, zonen van Remi, baatten zelfstandig een fokbedrijf uit, wat verderop rechts in dezelfde Repingestraat.
- De derde belangrijke stoeterij Haras D'Hauwer is die van Telesphore d'Hauwer gevestigd in het Middeleershof in de Repingestraat, dichtbij het kruispunt met de Ninoofsesteenweg.
- Paul Mersch heeft op het Hof Terhaegen in de Creynemstraat, als vierde, naam gemaakt als fokker van het Belgisch Trekpaard.
Het zware Belgisch Trekpaard, ook Brabander genoemd, werd tientallen jaren gebruikt in de landbouw en in de industrie.
Het Museum van het Belgisch Trekpaard
De stichter en promotor van dit alles was Philippe van Dixhoorn, afstammeling van een der stoeterijen. Zijn droom wordt verder gedragen door familieleden, vrienden en gedreven vrijwilligers.
In 2012 kwam er een totale restyling waardoor het museum boeiender werd voor een veel ruimer publiek.
Nieuwe onderwerpen met panelen, touchscreens en historisch filmmateriaal maken de bezoekers in vier talen wegwijs in de wereld van het trekpaard. Door een interactieve voorstelling wordt een bezoek ook interessant voor jongeren en scholen. Ook rondleidingen met gids voor groepen van meer dan 10 personen zijn mogelijk.
Aansluitend op een bezoek kan men de nieuwe Brillantwandeling maken, afstand 3,5 km. Deze wandeling loopt langsheen locaties die nauw verbonden zijn met de gloriedagen uit de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard en tegelijk kan je mooie trekpaarden zien grazen in de weiden.
Dankzij een ruime kern van enthousiaste vrijwilligers heeft het museum vaste openingsuren.
Meer info
Voor alle praktische vragen (openingsuren, tarieven, reservaties,...) kan je terecht op de website van het museum.