Sinds 1 april 2018 is de sterilisatie en castratie van katten verplicht, met als doel het aantal zwerfkatten te doen dalen.
Wetgeving
Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Ook katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.
Wat is het verschil tussen een castratie, sterilisatie en vroegcastratie?
Bij een castratie of sterilisatie wordt de kat onvruchtbaar gemaakt.
- Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen. Bij katers worden de testikels verwijderd, bij kattinnen de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Gangbaar spreekt men van een castratie bij katers.
- Bij een sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar enkel de eileiders of zaadleiders onderbroken. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Gangbaar spreekt men van een sterilisatie bij kattinnen.
- Vroegcastratie of vroegsterilisatie is het castreren of steriliseren van kittens –zowel katers als kattinnen – vóór de leeftijd van 16 weken (4 maanden).
Wanneer castreren/steriliseren?
Laat de operatie uitvoeren voor de kat 5 maanden oud is. Vroegcastratie heeft de voorkeur omdat kittens minder last ervaren door de operatie en sneller herstellen.
Waarom je kat castreren/steriliseren?
De castratie/sterilisatie van je kat heeft veel voordelen voor jou als eigenaar, voor de kat en voor de maatschappij. Bovendien is het sinds 1 april 2018 wettelijk verplicht.
Voordelen voor de eigenaar
- Vanaf het moment dat katten ongeveer 5 à 6 maanden oud zijn, kunnen hun hormonen de bovenhand nemen. Zowel katers als kattinnen kunnen hierdoor ongewenst gedrag vertonen zoals sproeien, janken, rondzwerven en vechten. Door een castratie/sterilisatie wordt dit gedrag verminderd.
- Je kat wordt er huiselijker van en je hoeft niet meer ongerust te zijn omdat hij of zij dagenlang wegblijft.
- De kans op wonden van het vechten, abcessen en seksueel overdraagbare ziektes wordt veel kleiner.
- Je kan niet onverwacht opgezadeld zitten met een ongewenst nestje.
Voordelen voor de kat
- Katten kunnen erg veel last hebben van hun hormonen. Het is diervriendelijker om je kat van de hormonen af te helpen door hem of haar te castreren.
- Castratie/sterilisatie voorkomt ook dat je kat een seksueel overdraagbare ziekte oploopt door te paren. Katten hebben bijvoorbeeld hun eigen vorm van aids (kattenaids of FIV).
- Gecastreerde/gesteriliseerde katten leven gemiddeld langer dan niet-gecastreerde/gesteriliseerde katten.
Voordelen voor de maatschappij
Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. In combinatie met onverantwoord eigenaarschap is er zo een kattenoverschot ontstaan. Door tijdige sterilisaties/castraties kan dit overschot teruggedrongen worden.
Jaarlijks belanden er heel wat katten op straat of in het asiel. Zwerfkatten kunnen heel wat overlast teweegbrengen (bv. vuilniszakken openscheuren, uitwerpselen achterlaten…). Door tijdige sterilisatie/castratie zullen deze problemen minder voorkomen en hebben katten uit het asiel meer kans op een nieuwe thuis.