Internationale Reispassen

Voor vele landen buiten Europa heb je een paspoort (dikwijls reispas genoemd) nodig. Zowel kinderen als volwassenen hebben een eigen paspoort nodig. Om te weten welke landen een reispas en/of visum vereisen, raadpleegt je het beste:
  • het consulaat of de ambassade van het land waar je heen reist
  • je reisagent
Ook op de website www.diplomatie.be kan je informatie terugvinden.
 
Dit document is 7 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. De reispas wordt afgeleverd na 8 werkdagen. Indien nodig kan via spoedprocedure het paspoort de volgende werkdag reeds geleverd worden (indien aangevraagd vóór 15 uur). Hiervoor betaal je wel een meerprijs.
 
Hoe aanvragen?
De nieuwe reispas vraagt je persoonlijk aan. Ook kinderen, ongeacht hun leeftijd, moeten aanwezig zijn indien voor hen een reispas wordt aangevraagd.
Mee te brengen: 1 pasfoto (witte achtergrond). De pasfoto is onderworpen aan strengere voorwaarden. Zo mag je onder meer niet lachen op de foto, dwz. de tanden mogen niet zichtbaar zijn. De ervaring leert dat wij reeds een aantal mensen hiervoor hebben moeten terugsturen.
De procedure voor het aanvragen van een reispas is gewijzigd. Om de aanvraag van de reispas te registreren zijn volgende stappen voorzien:
  • Inscannen van de pasfoto.
  • Nemen van vingerafdrukken van de beide handen.
  • Ondertekenen op e-pad.
  • Doorgeven van alle informatie aan belpas.

Opgelet!
Verlies, diefstal of vernietiging van een reispas moet aangegeven worden bij de politie. Dit is heel belangrijk: ook al dateert het verlies, diefstal of vernietiging van jaren geleden. Je moet hoe dan ook aangifte doen, want het attest van aangifte vervangt de oude reispas bij aanvraag om een nieuwe.
 
Wat moet ik meebrengen?
  • 1 recente gelijke pasfoto's. Foto krijg je na het inscannen terug.
  • Je identiteitskaart.
  • Je vorige reispas.
  • Indien jonger dan 18 jaar: de ouder of de voogd die de toelating geeft, moet ter plaatse de aanvraagformulieren ondertekenen.

De afhaling moet niet persoonlijk gebeuren.

 
Kostprijs
Normale procedure (8 werkdagen):
70 euro voor volwassenen
40 euro voor minderjarigen
 
Spoedprocedure (1 werkdag indien aangevraagd vóór 15 uur)
250 euro voor volwassenen
220 euro voor minderjarigen
 
Superdringende procedure (4.30 uur na aanvraag)
300 euro voor volwassenen
270 euro voor minderjarigen
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]