Insectenzomer

Insecten zijn superbelangrijk. Als bestuivers van planten, als opruimers van dood materiaal, als voedsel voor vogels. Een insectenrijke omgeving is een gezonde omgeving. Het betekent dat onze gemeente bruist van het leven, met veel inheemse bloemen en bomen. Het betekent dat er weinig pesticiden gebruikt worden en grasvelden niet overdreven gemaaid worden.

Vorige zomer gingen bijna 40.000 mensen op zoek naar insecten in heel Vlaanderen en Brussel, ook in onze gemeente. Ze namen deel aan de Insectenzomer van Natuurpunt onder het motto Niet meppen, wel ‘appen’! Het opzet: de insectenpopulatie in kaart brengen.. Er werden meer dan 1,5 miljoen insecten ingegeven. Een massa aan insecten en een schat aan informatie!

Voor Galmaarden waren er 116 insectenspotters, werden er 1.946 insecten waargenomen en dit waren 539 verschillende soorten. Top 5 van de gemelde soorten: atalanta(vlinder) (32), honingbij (29), kleine weerschijnvlinder (23), steenhommel (21) en de Aziatische hoornaar (21). Je kan de data van Galmaarden en de andere gemeente raadplegen op www.waarnemingen.be/bioblitz/categories/insectenzomer

Insecten tellen

Ook jij kan deze zomer mee insecten tellen! Van 1 juni tot 31 augustus 2024 organiseert Natuurpunt de tweede editie van de Insectenzomer.  Zo kunnen we de insecten mee in kaart brengen. De wonderbaarlijke en supernuttige beestjes verdienen het. De voorbije 50 jaar zijn we in Vlaanderen 50% van onze insecten verloren, en nog steeds verliezen we zo’n 1% per jaar. Dus … niet meppen, wel ‘appen’!

Tips voor meer insecten

  • Zorg voor een sterk natuurweefsel
    Insecten hebben een groen netwerk nodig, met corridors tussen de gebieden, kleine landschapselementen en natuur in het centrum.
  • Kies voor inheemse planten
    Bomen, struiken en bloemen die hier van nature voorkomen zijn van levensbelang voor bijen, vlinders en andere insecten.
  • Maai minder
    Maai de graslanden van de gemeente 2 à 3 keer per jaar en voer het maaisel af. In het langere, kruidenrijke gras voelen insecten zich thuis.
  • Plaats insectenhotels
    Bijenhotels zijn een belangrijke aanvulling op de natuurlijke plekjes voor insecten. Zorg voor nectarrijke bloemen in de buurt.
  • Pak invasieve soorten aan
    Exoten zoals de Japanse duizendknoop maken het de lokale planten en dieren erg moeilijk. Ze worden best actief bestreden of ingeperkt.
  • Maak tuin, terras of balkon natuurvriendelijk
    Gebruik geen pesticiden, maai minder en kies voor inheemse planten

Meer info

www.natuurpunt.be/insectenzomer 

Laatst aangepast op: 04-04-2024 om 14:18