Elektronische Identiteitskaart (eID of EIK)

Update regelmatig jouw eID-software
Als je met behulp van jouw identiteitskaart online toepassingen wil gebruiken, moet de software om de kaart te lezen, regelmatig bijgewerkt worden.
Om geen problemen bij het lezen van je nieuwe kaart te ondervinden, dien je de eID-software te updaten via https://eid.belgium.be/nl.
Ook de applicatie 'eID Viewer' kan je via deze website bijwerken. Met deze applicatie kan je jouw eigen PIN-code veranderen en de geldigheid van de certificaten op de identiteitskaart verifiëren. Het certificaat Authentificatie geeft je toegang tot de applicaties en via het certificaat Handtekening kan je documenten elektronisch ondertekenen. 
 
Aanvraag elektronische identiteitskaart 
De onderstaande tarieven zijn van toepassing vanaf 1 januari 2022. 

Wie moet een elektronische identiteitskaart hebben?
Ben je 12 jaar én ingeschreven in het bevolkingsregister, dan moet je een identiteitskaart bezitten. Vanaf 15 jaar bent je verplicht deze identiteitskaart steeds bij je te dragen.
Kostprijs: 21,70 euro


Wat breng je mee om de elektronische identiteitskaart aan te vragen? 

Jezelf! Zowel bij de aanvraag als bij de afhaling van de eID dien je persoonlijk aanwezig te zijn.
Voor de aanvraag van een elektronische identiteitskaart onderteken je een basisdocument. Dit document kan slechts ondertekend worden als:

 • je een geschikte pasfoto afgeeft: vooraanzicht, zonder hoofddeksel, een witte, egale achtergrond, ...). De kwaliteitsnormen voor deze pasfoto’s vind je terug op de website van het rijksregister: www.ibz.rrn.fgov.be
 • je huidige identiteitskaart, of een attest van verlies of diefstal, of een verklaring van een ingehouden identiteitskaart kan voorleggen
 • je 21,70 euro betaalt (cash of bancontact) => bij verlies/diefstal van een EID is de kostprijs 24,70 euro.

Wat breng je mee bij de afhaling van je nieuwe elektronische identiteitskaart?
 • de omslag met de PIN- en PUK-code: je hebt deze codes nodig om je elektronische identiteitskaart te laten activeren (door middel van een kaartlezer) door de ambtenaar van de bevolkingsdienst.
 • je huidige identiteitskaart, of een attest van verlies of diefstal, of een verklaring van een ingehouden identiteitskaart kan voorleggen.
 
Nieuwe spoedprocedures en modaliteiten 
De spoedprocedures voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten zullen beperkt zijn tot de drie volgende opties:
 1. spoedprocedure met levering in de gemeente (D+1) vóór 15 uur: 111,90 euro
 2. extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel (D+1) vóór 15 uur: 144,10 euro
 

Kids-ID

Kinderen die (met hun ouders of een andere begeleider) naar het buitenland trekken, moeten een Kids-ID op zak hebben. De Kids-ID vervangt  het oude witte identiteitskaartje met foto. Zij is geldig voor reizen binnen Europa en naar enkele niet-Europese landen.
 
Een Kids-ID aanvragen? Wat brengt u mee?
 • een recente pasfoto
 • in voorkomend geval oude KIDS-ID meebrengen 
Kostprijs: 6,70 euro
Duur van de aanvraagprocedure: 2 à 3 weken
Geldigheid: drie jaar
 
Spoedprocedure?
 • spoedprocedure met levering in de gemeente (D+1): 91,90 euro
 • spoedprocedure met levering in Brussel (D+1): 121,80 euro
De Kids-ID biedt kinderen een extra bescherming bij noodgevallen. Op de kaart staat een noodnummer dat gelinkt wordt aan zeven telefoonnummers. De ouders registreren deze telefoonnummers zelf via internet www.halloouders.be of telefonisch (+32 (0)78 15 03 50) met de ontvangen code "contact ouders". Die code wordt vermeld in de Pin/Puk mailing. De telefoonnummers kunnen steeds gewijzigd worden.
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]