Informatiewebsite en -telefoonnummer

Referentiewebsite 
De Federale overheid heeft een informatiewebsite gelanceerd. Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. De overheid opent daarnaast ook een informatienummer. 
 
Op de website www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld.
Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt,…
Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen. 

Callcenter 
Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 tot 17 uur.  
 
Infolijn vluchtelingen
De infolijn van Vluchtelingenwerk beantwoordt vragen van burgers, sociale diensten, advocaten, vrijwilligersorganisaties.... die vluchtelingen en asielzoekers ondersteunen en die vragen hebben over verblijf, opvang, huisvesting, onderwijs etc. Vandaag zitten velen met vragen over en van Oekraïense vluchtelingen: wat betekent tijdelijke bescherming? Wat zijn de verblijfsmogelijkheden? Kan ik gezinsleden laten overkomen? Hoe geraak ik op de arbeidsmarkt? Aan een woning? Waar kunnen we terecht voor psychologische steun? Waar vind ik een tolk?...

Sinds 21 maart heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen haar infolijn uitgebreid, met de steun van de Vlaamse regering. Dit laat hen toe om in deze crisis ook specifiek te focussen op de problemen van Oekraïese vluchtelingen. Zij worden zelf ook direct geholpen in hun eigen taal. Voor psychologische ondersteuning in het Oekraïens schakelt ze door naar Solentra vzw. Voor vragen rond huisvesting schakelt ze door naar ORBIT vzw. Met beiden heeft ze een samenwerkingsovereenkomst in het kader van de huidige crisis. Ze verwijst verder ook door naar vele andere diensten en organisaties die gespecialiseerd zijn in verschillende domeinen.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen breidt haar telefonische infolijn nu uit met medewerkers die de juridische materie en sociale kaart goed kennen en die efficiënt kunnen doorverwijzen.
 
De infolijn is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12.30 uur.
  • Telefoonnummer Nederlands en Engels 02 225 44 11
  • Telefoonnummer Oekraïens 02 225 44 21

In samenwerking met
     
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]