Dieren op de weide

Een dier op de weide krijgt meer beweging, wat uiteraard goed is voor de gezondheid. Maar voldoende ruimte, een geschikte weide, voeding, water en beschutting zijn hierbij essentieel.

Zorg voor een gezonde en droge weide
Een gezonde weide is een weide met voldoende gras, zo weinig mogelijk kale plekken en vrij van toxische planten (bv. jakobskruiskruid, bastaardklaver, taxus…). De meeste dieren gaan uit zichzelf de giftige planten mijden, maar dat loopt soms mis. Zorg daarnaast ook dat de weide droog is of dat de dieren altijd een droge plek hebben, ook bij erge regen.
 
Beschutting en omheining
Dieren die op een weide staan, hebben beschutting nodig om zich te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zowel voor regen, wind als zon. Bomen en hoge hagen kunnen schaduw bieden.
De aanwezige beschuttingen moeten geschikt zijn voor de aanwezige dieren (voor de soorten, het aantal, de specifieke behoeften...). Een omheining moet steeds stevig en veilig zijn.
  • Voor het plaatsen van een afsluiting of hekwerk heb je in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig. Er gelden een aantal vrijstellingen.
  • Voor het plaatsen van een schuilhok neem je het best contact op met de dienst omgeving.  

Voedsel en water
De dieren moeten altijd voldoende vers en drinkbaar water hebben. Een paard of een rund kan tot wel 60 liter water per dag drinken!
  • Als je waterbakken gebruikt, hou er dan rekening mee dat de dieren ze niet kunnen omstoten.
  • Maak je gebruik van een automatisch drinksysteem, controleer dan geregeld de werking ervan. 
  • Ververs het drinkwater tijdig bij extreem warme of koude temperaturen.
  • Als er onvoldoende gras op de weide staat, moet je bijvoederen.
  • Voor de juiste voeding voor je dieren kan je terecht bij de dierenspeciaalzaken of bij de veearts.      
 
Meer info 
Voor meer informatie neem je best een kijkje op www.huisdierinfo.be.

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]