Dieren en koud weer

Tijdens winterweer hebben ook onze dieren het niet altijd even warm. Buiten ravotten met de dieren is dolle pret, maar ze hebben ook extra verzorging nodig.

Honden
Veel honden houden van sneeuwpret. Toch zijn er een aantal zaken die je moet onthouden als je buiten gaat met je hond.
  • Sneeuw eten is niet gezond voor je hond. De koude sneeuw kan maag- en darmklachten, zoals diarree, veroorzaken.
  • Strooizout kan irritatie geven aan de voetzooltjes en tussentenen. Je kan de voetzolen insmeren met vaseline, tegen de koude en tegen de irritatie. Je reinigt nadien best de pootjes van je hond, want als zij het zout weglikken, kan dit zorgen voor een te hoge zoutinname.
  • IJs is ook gevaarlijk voor je hond. Wanneer je hond in het water terecht komen (bv. water in een gracht dat bevroren is), kan deze onderkoeld geraken. Ga dan direct met je hond naar huis en droog deze goed. Geef je hond ook extra isolatie zoals droge dekens, maar vermijd hittebronnen (bv. open haard, haardroger, verwarming, …). Daarnaast kan je hond ook verwondingen oplopen door de gladheid. Blauwe plekken, verstuiking of botbreuken kunnen voorkomen, dus wees voorzichtig.
  • Let op met antivriesproduct. Antivries is extreem giftig voor honden, ook in kleine hoeveelheden. Waarschuw je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is.

Katten
Een 'binnenkat' heeft vanzelfsprekend weinig last van winterse weersomstandigheden. Ook een 'buitenkat' redt zich over het algemeen prima. Toch zijn er enkele tips die je kan toepassen.
  • Voorzie in huis extra drinken voor je buitenkat. Veel katten drinken het hele jaar door buiten, maar door bevriezing heeft de kat minder 'bronnen' om uit te drinken en zal deze meer binnen drinken.
  • Ververs de kattenbak vaker bij vriesweer. Veel katten zijn in de wintermaanden een stuk meer binnen, waardoor de kattenbak een stuk sneller vol is. Voorkom dat je kat in huis plast en verschoon de kattenbak tijdig.
  • Wanneer je een kattenluik hebt, is het aan te raden dit te controleren naar functioneren bij het begin van vriesweer. Zo kan je kat altijd probleemloos naar binnen en buiten.
  • Let op bij het starten van en het vertrekken met je auto. Een warme auto is tijdens vrieskou een geliefde plek voor katten om onder te gaan slapen. Controleert bij je vertrek of er geen kat onder ligt.
  • Slaapt je kat buiten of in een schuur? Controleer dan even dat deze plaats tocht- en vochtvrij is. Plaats eventueel een extra deken voor de nodige warmte. 
 
Meer info
Wil je meer informatie over welke voorzorgen je kan nemen om je hond, je kat of andere dieren te beschermen tegen de koude? Neem dan een kijkje op www.huisdierinfo.be

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]