Dieren en koud weer

Zodra de temperaturen dalen, zetten we thuis al gauw de verwarming op. Denk hierbij ook aan je huisdieren vooral als ze buiten verblijven. Besteed extra aandacht aan jonge of oudere dieren.

Drinkwater en voedsel

Vers drinkwater is onontbeerlijk. Bij vriesweer bevriest immers ook het drinkwater. Verwijder ijsresten en vervang het drinkwater om de paar uren of zorg voor een warmtebron. 
Voldoende voeding is heel erg belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe groter de energiebehoefte is. 

Schuilhok

Dieren die buiten leven, moeten over beschutting beschikken. In de winter zijn bomen, struiken of hagen onvoldoende.

Aandachtspunten per diersoort

Weidedieren

Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan bij koud en/of nat weer.

  • Schapen, geiten en ezels zijn minder bestand tegen regen dan runderen en paarden.  
  • Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond zijn, goed gevoed zijn, en een goede wintervacht hebben, kunnen tegen de vrieskou.
  • Jonge onvolwassen dieren en oude dieren horen niet thuis op een weide als het vriest.
  • Let er op dat er voldoende droge plaatsen zijn op de weide waar de dieren kunnen staan.

Honden

Veel honden houden van sneeuwpret. Toch zijn er een aantal zaken die je moet onthouden als je buiten gaat met je hond.

  • Sneeuw eten is niet gezond voor je hond. De koude sneeuw kan maag- en darmklachten, zoals diarree, veroorzaken.
  • Strooizout kan irritatie geven aan de voetzooltjes en tussentenen. Je kan de voetzolen insmeren met vaseline, tegen de koude en tegen de irritatie. Je reinigt nadien best de pootjes van je hond, want als zij het zout weglikken, kan dit zorgen voor een te hoge zoutinname.
  • IJs is ook gevaarlijk voor je hond. Wanneer je hond in het water terecht komen (bv. water in een gracht dat bevroren is), kan deze onderkoeld geraken. Ga dan direct met je hond naar huis en droog deze goed. Geef je hond ook extra isolatie zoals droge dekens, maar vermijd hittebronnen (bv. open haard, haardroger, verwarming, …). Daarnaast kan je hond ook verwondingen oplopen door de gladheid. Blauwe plekken, verstuiking of botbreuken kunnen voorkomen, dus wees voorzichtig.
  • Let op met antivriesproduct. Antivries is extreem giftig voor honden, ook in kleine hoeveelheden. Waarschuw je dierenarts als je vermoedt dat je hond vergiftigd is.

Katten

Een 'binnenkat' heeft vanzelfsprekend weinig last van winterse weersomstandigheden. Ook een 'buitenkat' redt zich over het algemeen prima. Toch zijn er enkele tips die je kan toepassen.

  • Voorzie in huis extra drinken voor je buitenkat. Veel katten drinken het hele jaar door buiten, maar door bevriezing heeft de kat minder 'bronnen' om uit te drinken en zal deze meer binnen drinken.
  • Ververs de kattenbak vaker bij vriesweer. Veel katten zijn in de wintermaanden een stuk meer binnen, waardoor de kattenbak een stuk sneller vol is. Voorkom dat je kat in huis plast en verschoon de kattenbak tijdig.
  • Wanneer je een kattenluik hebt, is het aan te raden dit te controleren naar functioneren bij het begin van vriesweer. Zo kan je kat altijd probleemloos naar binnen en buiten.
  • Let op bij het starten van en het vertrekken met je auto. Een warme auto is tijdens vrieskou een geliefde plek voor katten om onder te gaan slapen. Controleert bij je vertrek of er geen kat onder ligt.
  • Slaapt je kat buiten of in een schuur? Controleer dan even dat deze plaats tocht- en vochtvrij is. Plaats eventueel een extra deken voor de nodige warmte. 


Pluimvee

Bij extreem vriesweer kan je de kammen en lellen van kippen insmeren met vaseline om vrieswonden te voorkomen.

Meer info

Wil je meer informatie over welke voorzorgen je kan nemen om je hond, je kat of andere dieren te beschermen tegen de koude? Neem dan een kijkje op www.huisdierinfo.be

Laatst aangepast op: 30-12-2022 om 12:26