MINDER AFVAL IN DE TUIN
Er zijn tal van mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval te vermijden, te hergebruiken of te verwerken in je eigen tuin. Samen met Vlaco vzw, specialist in de biologische kringloop, geven we graag meer informatie over al deze mogelijkheden.
Thuiscomposteren
Het is nog altijd beter wanneer er geen vrachtwagens moeten ingezet worden om jouw GFT te komen ophalen. Zelf composteren in je tuin is veel ecologischer én goedkoper. We raden het dus zeker aan. Met een compostvat of -bak in de tuin kan je zelf aan de slag. Veel werk is het niet en je houdt er gratis vruchtbare compost, een bodemverbeteraar, aan over. Die kan je zelf weer in je tuin gebruiken. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Ontdek er alles over op de pagina rond thuiscomposteren .
Wist je trouwens dat je op de gemeente een compostvat of -bak kunt aankopen?
- Een compostvat kost 20 euro.
Bestaat uit gerecycleerd kunststof en heeft een inhoud van 280 liter.
H: 93 cm, D: 80 cm - Een compostbak kost 70 euro.
Bestaat uit gerecycleerd kunststof en heeft een inhoud van 1.250 liter.
H: 100 cm, LxB : 100 cm x 120 cm - Een aanbouwmodule voor de compostbak kost 58 euro.
- Beluchtingsstok : 5 euro
Snoeihout voorkomen en verwerken
Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op. Eén van de steeds terugkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin.
Op https://vlaco.be/thuiskringlopen/kringlooptuinieren/snoeihout-verwerken-tot-mulch-of-compost vind je heel wat informatie en tips.
Grasbeheer, grasafval voorkomen en verwerken
Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is het gemaaide gras een bron van ongemak. Nochtans kan je het maaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.
Op https://vlaco.be/thuiskringlopen/kringlooptuinieren/grasbeheer vind je meer informatie.
Kippen houden
Kippen brengen kleur, leven en schoonheid in jouw tuin. Daarnaast helpen ze je ook al je keukenafval te verorberen. Je kan aan kippen zo’n 150 gram keukenresten per dag kwijt. Ook als tuinhulp kan je ze inzetten, ze kunnen delen van je tuin vrijwaren van slakken en onkruid.
Teel zelf
Kweek zelf je groenten en kweek enkel wat haalbaar is om te verwerken of op te eten. Spreid het zaaien en planten. Wat je samen zaait van één soort, oogst je ook samen. Om overschotten te vermijden, spreid je de zaaimomenten met telkens een week tussen en dan kan je langer genieten van je oogst.
Ga voor een natuurlijke tuin
Laat de dode bladeren liggen of strooi ze op je braakliggende stukken. Zo is je grond gezond en beschermd tegen wind en vorst. Je geeft zo ook voedsel terug aan het belangrijke bodemleven.
Maai eens een deel van je gazon niet of slechts een aantal keer per jaar. Zo krijg je een kleurrijk mengsel van bloemen.
(her) ontwerp je tuin, zodat je weinig werk en afval hebt
- Beperk de oppervlakte aan gazon! Gras veroorzaakt veel afval en biedt weinig meerwaarde aan nuttige insecten en andere dieren. Vorm gedeelten van je gazon om tot border of bloemenperk. Het resultaat is meer kleur en minder werk.
- Geef de voorkeur aan inheemse bomen en planten
- De juiste plant op de juiste plaats
- Veel afval in de tuin kan je voorkomen door de juiste plantenkeuze te maken. Maak je de verkeerde keuzes, gaan je planten dood, worden ze te groot, overwoekeren ze mekaar. Als je de beplanting vooraf bepaalt, met aandacht voor de omstandigheden in je eigen tuin, zal je niet alleen veel afval, maar ook veel werk voorkomen.
- Vermijd snoeiafval en kies voor een evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten.