Bibliotheek


In de gemeentelijke openbare bibliotheek kan iedereen terecht voor het raadplegen van informatie (via naslagwerken, kranten, tijdschriften, internet) en voor het ontlenen van boeken, tijdschriften, audiovisuele werken en luisterboeken.
De bibliotheek organiseert ook heel wat activiteiten.
Bovendien is de bibliotheek een gezellige ontmoetingsplaats voor jong en oud. 
 
De bib van Galmaarden is aangesloten bij het eengemaakt bibliotheeksysteem. Dit betekent dat je met je lokale lidkaart in alle aangesloten bibliotheken terecht kan en je maar 1 keer per jaar lidgeld moet betalen.
 
Via de website van mijn bibliotheek kan je onder andere online werken opzoeken en reserveren.

De catalogus kan je raadplegen op bib on-line.
 

De bib ruimt op: boeken te geef
De medewerkers van de bib hebben een overzichtje gemaakt van alle boeken die ze te geef hebben. Hier vind je het overzicht van alle boeken.
 
Zit er iets tussen dat je graag zou hebben? Stuur dan een mailtje met de titel van het boek (en ik welke doos deze zit) naar bibliotheek@galmaarden.be.
Zij maken het pakketje dan klaar voor jou, zodat je ze tijdens de openingsuren kan komen afhalen.


Sprinters in de bib!
Bibliotheekgebruikers hebben vaak een tijdelijke maar moeilijk te stillen honger naar de nieuwste en de meest succesvolle boeken. Vanzelfsprekend halen we die altijd snel in huis. Maar voor de populaire boeken, meestal top-10-boeken, blijft er soms een lange wachttijd vooraleer je ze in handen krijgt. Met de sprinterservice van de bibliotheek willen we de circulatie van de topboeken verhogen. Een sprinterboek herken je aan het bijhorende etiket 'SPRINTER'. We rekenen er wel op dat de lezer per uitleenbeurt niet enkel sprinters meeneemt, kwestie dat iedereen van deze service kan genieten. Alvast veel leesgenot met ons aanbod aan sprinter.
 
Boekentrolleys 
De leerkrachten van de kleuterklassen en het eerste en tweede leerjaar van onze basisscholen kunnen maandelijks een boekentrolley ontlenen. Elke trolley bevat een pakket boeken rond 1 bepaald thema. Volgende thema's zijn beschikbaar: wonen, terug naar school, beroepen, Pasen, herfst, Sint en kerst, lichaam/zintuigen, feesten hier en elders, het weer, lente/boerderij, zomer/vakantie, erfgoed, familie, Wereldoorlog I. (Dit laatste thema kan ontleend worden door de leerkrachten van de tweede en derde graad lager onderwijs.)
 
Boekstart
De bibliotheek neemt deel aan het project 'Boekstart', een project in samenwerking met 'Iedereen Leest' en 'Kind en Gezin'.
Bij een bezoek aan Kind en Gezin krijgen jonge ouders hun eerste voorleespakket voor de baby mee. Wanneer zij rond 15 maanden nogmaals op controle gaan, krijgen zij van Kind en Gezin een uitnodiging waarmee zij bij ons in de bib een voorleespakket voor hun peuter kunnen komen afhalen.
Op die manier hopen we de kinderen van jongs af te stimuleren tot lezen en fantaseren en willen we hen zo vroeg mogelijk laten kennis maken met de bibliotheek.
 
Gratis e-boeken ontlenen bij de bib via het platform CloudLibrary
Ben je lid van de bibliotheek? Dan kan je telkens 2 e-boeken tegelijk lenen op jouw eigen toestel, voor een periode van 6 weken. Is de uitleentermijn afgelopen? Dan verdwijnen de e-boeken vanzelf. Heb je ze sneller uitgelezen? Dan kan je ze digitaal terug inleveren. Je kan ook tot 2 boeken reserveren.

Je kan de e-boeken ontlenen op elke tablet, smartphone, computer en e-reader.
 • Tablet of smartphone: download de app cloudLibrary. Dit kan via de Apple app store (IOS) of via Google Play (android).
 • Computer of laptop: ga rechtstreeks naar het aanbod van de Vlaamse en Brusselse bibliotheken via de website https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured 
 • E-reader: Maak gebruik van onze handleidingen om boeken te downloaden via Adobe Digital Editions op Windows of Mac.
Meld je aan met jouw 'Mijn Bibliotheek'-gegevens en kies de boeken die je wil!
Hulp nodig? De handleidingen vind je hier terug. 

Nog vragen? Neem gerust contact op via bibliotheek@galmaarden.be of 054 89 04 45.
 
Boekenruilkastjes
In onze gemeente vind je 3 leuke boekenruilkastjes terug: aan het station van Galmaarden, aan het Urbanus-beeld in Tollembeek en aan het museum van het Belgisch trekpaard in Vollezele.
Het principe geldt: neem een boek, geef een boek: als je een boek uit het kastje neemt, zet je er ook een ander boek in goede staat voor terug. Op die manier maak je kennis met andere genres/thema’s,… maar geef je ook je eigen kennis en beleving over bepaalde boeken of thema’s mee aan anderen. Enkel door het ruilprincipe kunnen de kastjes gevarieerd gevuld blijven.
Dus heb jij nog een boek dat je niet meer leest, maar dat je wel graag deelt met anderen? Breng het dan naar een van onze kastjes en neem in de plaats een ander boek mee naar huis om nieuwe avonturen te beleven.
Om de kastjes te onderhouden hebben wij enkele meters en peters die zich hierover ontfermen. Heb je toch iets gezien dat er niet thuishoort of heb je een defect opgemerkt aan één van de kastjes? Neem gerust contact op met de bibliotheek via bibliotheek@galmaarden.be of via 054 89 04 45 tijdens de openingsuren.


Sluitingsdagen bibliotheek:
 • zaterdag 1 januari: Nieuwjaar
 • vrijdag 27 mei: Brugdag
 • zaterdag 28 mei: Brugdag
 • vrijdag 26 augustus: Superkindjesdag
 • zaterdag 27 augustus
 • dinsdag 30 augustus
 • woensdag 31 augustus
 • vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober: werkzaamheden aan de server
 • dinsdag 1 november: Allerheiligen
 • woensdag 2 november: Allerzielen
 • vrijdag 11 november: Wapenstilstand
 • zaterdag 24 december: Kerstavond
 • zaterdag 31 december: Oudejaarsavond
 
Deze sluitingsdagen kunnen nog gewijzigd worden.

 
 

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]