Nieuwe inwoner of verhuizen?

Je bent recent verhuisd en je wil graag meer informatie over de inzameling van restfractie en GFT via gewogen diftar? We leggen je hier graag even uit hoe dit systeem werkt en hoe je containers kan aanvragen of activeren. 
 
Wat is gewogen diftar?
Gewogen diftar betekent dat je restfractie aanbiedt in een grijze restcontainer en je GFT in een groene GFT-container. Zowel restfractie als GFT worden gewogen. Je moet betalen per kilogram, via een voorschot dat je op je afvalrekening bij ILvA stort.
 Je kan kiezen tussen een grijze restcontainer van 40, 140 of 240 liter voor restfractie en een groene GFT-container van 40 of 140 liter voor groenten- , fruit- en tuinafval. Je kan ook kiezen voor een compostvat in plaats van een GFT-container. 

Wat moet je doen om te kunnen starten met gewogen diftar?
 • Mogelijkheid 1: Er zijn al containers in de woning aanwezig  
  Zijn er containers aanwezig met een C op de adressticker aan de zijkant? Je hoeft niets te doen. Je kan de aanwezige containers gebruiken bij de start van gewogen diftar. Wil je graag een ander formaat van container of wil je je GFT-container ruilen voor een compostvat? Neem contact op met ILvA via het gratis telefoonnummer 0800 98 002.

 • Mogelijkheid 2: Er zijn geen containers in de woning aanwezig. 
  Neem contact op met ILvA via het gratis telefoonnummer 0800 98 002. We maken dan een afspraak om een grijze restcontainer en/of een GFT-container (of een compostvat) te leveren. 

Na de eerste inzameling via gewogen diftar ontvang je een betalingsuitnodiging om een voorschot op je afvalrekening bij ILvA te storten. Hiermee betaal je automatisch de inzameling van je restfractie en GFT. 
De exacte datum van de eerste inzameling via gewogen diftar vind je in de afvalkalender, die vanaf februari in brievenbus valt. Je kan deze ook steeds online raadplegen of aanvragen bij de gemeente. 

Waarvoor kan je bij de gemeente terecht?
Stuur een e-mail naar info@galmaarden.be voor:
 • Aanvraag verlenging activatie na officiële uitschrijving (vb. laatste bewoner is overleden, maar nabestaanden wensen toch nog eens restfractie aan te bieden)
 • Aanvraag activatie voor officiële inschrijving (vb. persoon koopt woning maar verhuist nog niet meteen. Tijdens verbouwingen wenst betrokkene toch al containers aan te bieden)
 • Registratie tweede verblijf (na betaling van de lokale belasting krijgen de eigenaars van een tweede verblijf immers een container ter beschikking)
 
De tarieven voor restfractie en GFT:
Elke keer je je rest- of GFT-container aanbiedt betaal je een vast aanbiedkost en een prijs per kilogram. 

Restfractie
 • Vaste aanbiedkost voor een container van 40 en 140 liter: 0,25 euro 
 • Vaste aanbiedkost voor een container van 240 liter: 0,50 euro 
 • Prijs per kilogram: 0,25 euro
GFT
 • Vaste aanbiedkost voor een container van 40 en 140 liter: 0,125 euro 
 • Prijs per kilogram: 0,085 euro

De vrachtwagen maakt je containers leeg en weegt hoeveel je hebt aangeboden. Het te betalen bedrag gaat automatisch van je afvalrekening af.

Mijn ILvA
Je kan je account registreren bij Mijn ILvA en daar je saldo op je afvalrekening raadplegen. Je kan er na de start van gewogen diftar ook je afvalverbruik opvolgen. 

Meer info?
Je vindt heel wat informatie op www.ilva.be/gewogendiftar. Bekijk er zeker de veelgestelde vragen. 
Je kan ook het gratis nummer 0800 98 002 bellen: maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur. 

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]